Springfield Heren 1 Kampioen!

Grote Springfield liefhebbers zoals ik, die met name Heren 1 en hun verrichtingen op de voet volgen en ook nog een beetje kunnen rekenen, wisten het zaterdag vroeg in de avond al: Springfield Heren 1 werd, zonder zelf te spelen, kampioen!

Nu afgelopen dinsdagavond dit besef ook bij de meeste spelers van Heren 1 leek te komen (al zie je natuurlijk bij een aantal nog steeds dezelfde van nature wat lege blik) en dit geweldige nieuws dus ook voor hen hopelijk niet meer als verrassing komt, vind ik het als al jaren gepassioneerd fan van deze ploeg tijd om dit goede nieuws breder te verspreiden en eenieder op te roepen samen met mij hen hartelijk met deze bijzonder indrukwekkende prestatie te feliciteren.

En wat voor indrukwekkende prestatie is het! Nadat het eind vorig seizoen erg spannend was of Springfield Heren 1 überhaupt nog wel voldoende spelers op de been zou kunnen krijgen, gebeurde er in de ogen van velen niet minder dan een wonder. Het besluit van oud Springfielder Timo die besloot de noodlijdende kern van het nog overgebleven Springfield Heren 1 team te hulp te schieten bleek een zeer onverwachte aanzuigende werking te hebben. Ineens stonden er vlak na zijn aanmelding 6 ietwat dommige, maar wel vriendelijk ogende oud-voetballers aan de poorten van Sporthal de Run. Hun niet te weerleggen argument dat als Timo het niveau van Springfield Heren 1 aan zou kunnen, zij natuurlijk ook tenminste een kans zouden moeten verdienen om aan te haken, maakte dat binnen een mum van tijd Springfield Heren 1 hun spelersaantal zag verdubbelen en nog een extra jaar schitteren in de eerste klasse zuid alsnog zeker werd gesteld.

Natuurlijk bracht deze ontwikkeling ook risico’s met zich mee. Zoveel mensen van buiten de vereniging toevoegen aan het eerste team, is dat wel verstandig? Te vaak hebben we gezien dat dit soort spelers van buitenaf totaal geen binding hebben of willen aangaan met de vereniging Springfield. Dat zij zich alleen maar bezighouden met persoonlijke statistieken in plaats van met teamprestaties. En dat het hen vroeg (of in sommige gevallen héél laat) uiteindelijk alleen maar te doen is om een persoonlijke uitnodiging van een veel ambitieuzer team zoals bijvoorbeeld PSV Almonte. Maar niets bleek in dit geval minder waar. Geen van de nieuw toegevoegde spelers bleek enige persoonlijke ambitie te hebben op wat voor gebied dan ook. Een perfecte match met de overgebleven kern van het team. Een passend strijdplan was dan ook snel gesmeed: met zo min mogelijk energie, zo hoog mogelijk eindigen. Het liefst vierde, zodat zelfs de extra inspanning die hoort bij het beklimmen van een erepodium zou kunnen worden vermeden.

Natuurlijk ben ik als trouw fan van dit team enigszins gekleurd, maar nog nooit heb ik een team zo perfect een vooraf vastgesteld strijdplan zien uitvoeren. Wat waren ze efficiënt. Zo waren er iedere week minstens 12 man aanwezig, om er zo gezamenlijk voor te zorgen dat de individuele minuten tot het absolute minimum konden worden beperkt. Verder werd de eerste helft vaak uitsluitend gebruikt om in een rustig tempo gezellig bij te kletsen om vervolgens pas in de tweede helft (of waar mogelijk zelfs de verlenging) de opgelopen achterstand liefst zo nipt mogelijk om te zetten in een overwinning. En tenslotte werden er natuurlijk zoals vanouds voldoende individuele rustmomenten ingebouwd op locaties als Australië, Bali en ook in de diverse (après-) skioorden.

Sportief zat het bij dit nieuwgevormde team het hele seizoen dus fenomenaal goed. Maar hoe zat het dan met die voor een vereniging als Springfield zo belangrijke binding met de club? Ook puik, kan ik je zeggen. Springfield Heren 1 heeft dit jaar in mijn ogen echt de voorbeeldfunctie uitgedragen die je van een eerste team verwacht. Zo werden vrijwel alle voor de vereniging zo belangrijke wedstrijdtaken door iedereen zonder gemopper of gemauw vervuld. Was de één om wat voor reden dan ook een keer verhinderd werd er binnen een mum van tijd door een ander toegezegd dat hij deze taak wel zou overnemen. Precies zoals het hoort dus. Maar er was nog een opvallende verbetering. Eerder werd er tijdens wedstrijden van Heren 1 nog wel eens wangedrag vertoond. Gedrag dat als slecht voorbeeld zou kunnen worden gezien voor de jeugd van Springfield. Om dit effectief op te lossen besloot Heren 1 dit jaar simpelweg met zo min mogelijk publiek te spelen. Vooral de jongere kijkers, die toch vaak alleen maar lawaai maken en klungelig tijdens de wedstrijd hun bal het veld in laten rollen, werden actief geweerd. Natuurlijk werden er uitzonderingen gemaakt voor trouwe fans zoals bijvoorbeeld mij of Geert of Esther. Kortom, enkel voor mensen die totaal geen moeite hebben met een beetje wangedrag op zijn tijd.

Ook in de kantine zag je goed dat de binding van vooral ook de nieuwe jongens met de vereniging Springfield gestaag groeide. Na elke training en (thuis) wedstrijd verschenen de mannen van Heren 1 trouw in Sportcafé de Run en vloeide het bier en de chocomel rijkelijk. En niet alleen onderling was de sfeer gezellig en goed, maar ook met andere teams aanwezig in de kantine werd actief aansluiting gezocht. Dit heeft er in mijn ogen voor gezorgd dat zelfs doorgaans wat saaiere teams zoals jongens U22 en Dames 1 steeds vaker en langer in de kantine blijven hangen. Een goede ontwikkeling, die zich hopelijk de komende jaren alleen maar meer door zal zetten.

Kortom, ik denk dat Springfield Heren 1 als team op alle vlakken (sportief, sociaal en cultureel) een schitterende, vlaggenschipwaardige prestatie heeft geleverd. En daarom roep ik jullie als gezegd op om hen met mij hartelijk te feliciteren met hun welverdiende kampioenschap. Dit kunt u natuurlijk doen door een ongetwijfeld zeer gewaardeerde korte reactie/felicitatie te plaatsen onder dit bericht of op facebook. Maar het allermooiste zou natuurlijk zijn als u hen in groten getale persoonlijk komt aanmoedigen en feliciteren tijdens en na hun feestelijke wedstrijd in de Run tegen SVH Heusden op 14 april aanstaande, alwaar zij zullen worden gehuldigd door de Nederlandsche Basketbal Bond. De aanvangstijd van de wedstrijd is vooralsnog niet bekend, maar laten we met zijn allen hopen dat dit gewoon om 21 uur zal zijn. Mocht dit onverhoopt alsnog veranderen, laten we het u natuurlijk zo spoedig mogelijk weten. Graag tot dan!

 

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.